Prometna prognoza uoči produženog vikenda s blagdanom Velike Gospe (12.-15. kolovoza 2023.)

Objavljeno: 10.8.2023.

Na početku drugog, za neke i produženog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u utorak, ujedno i neradni dan za većinu, mnogi će produljiti svoj odmor ili otputovati na jedan kraći od četiri dana zbog čega pojačan promet očekujemo već od popodnevnih sati u petak 11. kolovoza, na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga. Ističemo:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na ulazu Lučko; vožnjom u koloni s povremenim zaustavljanjima, usporavanjima neposredno uz izlaz Karlovac i na samom čvoru Bosiljevo II;
  • A3 Bregana-Lipovac i zagrebačka obilaznica prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora iz smjera Jankomira (Zagreb zapad)
  • na prilazu Krčkom mostu;
  • Riječka obilaznica (A7) kod čvora Matulji (Učka) u smjeru Istre/Opatije
  • na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska; 
  • granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku iz smjera BiH i Srbije;
  • trajektna pristaništa u smjeru otoka.


Subotnje će jutro biti također prožeto vrlo jakim prometom u smjeru juga. Među opterećenije prometnice koje smo prethodno spomenuli, dodali bismo:

  • autocestu A2 Zagreb-Macelj pred naplatnom postajom Trakošćan, te u zoni preusmjeravanja prometa u jednu traku između čvora Đurmanec i naplate Trakošćan u smjeru Zagreba gdje se povremeno formiraju zastoji i kolone od nekoliko kilometara;
  • DC1 Zagreb-Karlovac, od Zagreba preko Jastrebarskog, pa sve do Karlovca s povremenim kolonama i zaustavljanjima.


Za nedjelju očekujemo pojačan promet prema jugu u jutarnjim satima, pa onda prema unutrašnjosti od poslijepodneva prema kraju dana. Povremeno, dužih kolona u kretanju može biti pred naplatom Lučko/Demerje. U posljednje vrijeme, vrlo gust promet i čekanja s neizbježnim zastojima se više očekuju ponedjeljkom u oba smjera. Među sve gore spomenute ceste, dodali bismo i:

  • A4 Goričan-Zagreb, između čvorova POPOVEC i ZAGREB ISTOK u smjeru Zagreba.


Dodatno, tijekom utorka 15. kolovoza, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu, Mariji Bistrici, te Međugorju u Hercegovini. Svuda očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći s ponedjeljka na utorak, ali i ranojutarnjih sati u utorak.
Krajem dana se očekuje pojačan promet prema unutrašnjosti. Kako vjernika-hodočasnika, tako i domaćih i stranih turista.

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije. 

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

  • subota, 12. kolovoza – 04:00 do 14:00
  • nedjelja, 13. kolovoza – 12:00 do 23:00,
  • ponedjeljak, 14. kolovoza – 15:00 do 23:00,
  • utorak, 15. kolovoza Velika Gospa -  14:00 do 23:00.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje donekle protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. 

 

SAVJETI

  1. Održavajte sigurnosni razmak između vozila, a posebice prilikom vožnje u koloni autocestom;
  2. Koristite pokazivače smjera, kako ste i učili u autoškoli, prilikom svake namjere promjene smjera vožnje;
  3. Na autocesti vozite voznim trakom, a pretjecajnim pretječite vozila. Zaustavni trak koristite u nuždi;
  4. U slučaju potrebe, formirajte sigurnosni koridor za prolazak vozila hitnih službi

Prije polaska se opskrbite dovoljnom količinom vode, provjerite stanje vašeg vozila i kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom jeziku.
Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987.  
 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba