Prometna prognoza uoči produženog vikenda 2. do 5. kolovoza 2024.

Objavljeno: 30.7.2024.

Prvi vikend u kolovozu bit će jedan od onih produženih. Završava uz dodatni neradni dan u ponedjeljak 5. kolovoza, praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Već u četvrtak, 1. kolovoza poslijepodne, a ponajviše od petka 2. kolovoza poslijepodne, očekujemo pojačan domaći promet iz smjera unutrašnjosti prema jugu zemlje. Najopterećenije prometnice zasigurno će biti A3 zagrebačka obilaznica, autocesta A1 od Lučkog, pa sve do Bosiljeva, riječka obilaznica, Krčki most s prilaznim cestama, Jadranska magistrala DC8 od Splita do Omiša, te one ostale oko većih mjesta na Jadranu.

Kad se u subotu 3. kolovoza, na naše ceste priključe i inozemni turisti, posebno oni u jutarnjim satima, promet bi se mogao i dodatno usporiti što bi moglo rezultirati povremenim zastojima ili pak usporenom vožnjom u kolonama na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga od kojih ističemo:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II: moguća čekanja na naplatnoj postaji Lučko; povremena usporavanja i usporena vožnja u koloni sve do Karlovca, a posebno uz izlaz s autoceste Karlovac, ali i nadalje sve do čvora Bosiljevo II;
  • DC1 na dionici Gornji Stupnik – Klinča Sela – Jastrebarsko: moguća je usporena vožnja u koloni s povremenim stajanjima (posebno u slučaju rada semafora u mjestima Rakov Potok i Klinča Sela);
  • A2 kod naplatne postaje Trakošćan i na dijelu prije čvora Jankomir;
  • na DC102 Krčki most;
  • na DC8 Jadranskoj magistrali, na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
  • granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku (oni s BiH i Srbijom);
  • bivši granični prijelazi sa Slovenijom (Macelj, Kaštel i Plovanija)
  • luke u kojima pristaju trajekti (u smjeru otoka)

 

Za nedjelju 4. kolovoza, očekujemo pojačan promet prema unutrašnjosti od poslijepodneva prema kraju dana. Dužih čekanja, prometnih zastoja ili usporene vožnje u koloni može biti na dionici autoceste A1 Bosiljevo II – Karlovac – Zagreb, te na ulasku u Zagreb pred naplatnim postajama Demerje i Lučko.

Povratak domaćih turista možemo očekivati dan kasnije, u ponedjeljak 5. kolovoza, na sam dan praznika, kada i završava ovaj produljeni vikend. Ceste na kojima može biti usporene vožnje s čekanjima su:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Bosiljevo II – Karlovac - Zagreb: povremeni zastoji i usporena vožnja u koloni sve do Karlovca i Zagreba;
  • na DC102 prilaz Krčkom mostu s otoka Krka…

 

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila, ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit će sljedećih dana:

  • petak, 2. kolovoza – 15:00 do 23:00,
  • subota, 3. kolovoza – 04:00 do 14:00,
  • nedjelja, 4. kolovoza – 12:00 do 23:00,
  • ponedjeljak, 5. kolovoza – 14:00 do 23:00.

 

SAVJETI

Tko kreće na godišnji odmor ovih dana mora znati da se radi o jednom od najjačih turističkih vikenda i da će zasigurno naići na poneki zastoj i poteškoće u prometu. Hrvatska je, zbog svojeg geografskog položaja, idealna auto destinacija i privlači velik broj turista koji dolaze svojim osobnim vozilima. Iz tog razloga događaju se zagušenja u prometu i nažalost nesreće koje onda dodatno usporavaju i koče vožnju. Zato je potrebno dobro isplanirati svoje putovanje i „ostaviti živce“ kod kuće, opskrbiti se dovoljnom količinom vode, voća i grickalica, a oni koji putuju s djecom i ponekom društvenom igrom kako bi im put protekao u što je moguće ljepšem ugođaju.

Savjet svima onima koji mogu je, da za putovanje na godišnji odmor, odaberu neki od dana usred tjedna. Već godinama HAK upozorava da se pojačan promet, tijekom najjačih vikenda u srpnju i kolovozu, pojavljuje od petka do ponedjeljka.

Tijekom vožnje, pridržavajte se prometnih pravila, održavajte sigurnosni razmak između vozila i umjesto mobitela, koristite pokazivače smjera i uključite RDS ili TA funkciju na vašem radio uređaju kako biste pravovremeno primili bitne informacije o stanju u prometu. Pridržavajte se danih uputa u slučaju izvanrednih situacija u prometu.

 

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati dodatno i na engleskom jeziku. Informacije se dodatno mogu čuti na još 25 radio postaja diljem Hrvatske.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987

 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Hrvatski autoklub.