Prometna prognoza uoči produženog vikenda s blagdanom Velike Gospe od 15. do 18. kolovoza 2024.

Objavljeno: 12.8.2024.

PROMETNA PROGNOZA

Na početku drugog produženog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u četvrtak, ujedno i neradni dan za većinu, mnogi će otputovati na odmor spojivši ga s narednim vikendom zbog čega pojačan promet očekujemo već od popodnevnih sati u srijedu 14. kolovoza, na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga. Ističemo:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II: moguća čekanja na naplatnoj postaji Lučko; povremena usporavanja i usporena vožnja u koloni sve do Karlovca, a posebno uz izlaz s autoceste Karlovac, ali i nadalje sve do čvora Bosiljevo II;
  • DC1 na dionici Gornji Stupnik – Klinča Sela – Jastrebarsko: moguća je usporena vožnja;
  • A2 kod naplatne postaje Trakošćan i na dijelu prije čvora Jankomir;
  • na DC102 Krčki most;
  • na DC8 Jadranskoj magistrali, na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
  • granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku (oni s BiH i Srbijom);
  • bivši granični prijelazi sa Slovenijom (Macelj, Kaštel i Plovanija)
  • luke u kojima pristaju trajekti (u smjeru otoka)

 

Dodatno, tijekom četvrtka, 15. kolovoza, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći sa srijede na četvrtak, te u jutarnjim satima blagdana Velike Gospe.

 

Za nedjelju 18. kolovoza očekujemo pojačan promet u povratku prema unutrašnjosti. Ponajviše od poslijepodneva, pa prema kraju dana. Dužih čekanja ili usporene vožnje u koloni može biti na:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče pred tunelima Sveti Rok i Mala Kapela, na dionici Bosiljevo II – Karlovac - Zagreb: povremeni zastoji i usporena vožnja u koloni sve do Karlovca i Zagreba;
  • A2 Zagreb – Macelj, na dionici autoceste od Krapine prema Maclju;
  • A3 zagrebačka obilaznica
  • na DC102 prilaz Krčkom mostu s otoka Krka;
  • na A7 Rupa – Rijeka od Rijeke Zapad do Orehovice;

 

Posljednjih godina zastoji se očekuju i ponedjeljkom u povratku, odnosno u smjeru sjevera. Tako da upozoravamo na mogućnost zastoja i usporene vožnje na istim cestama.

 

Dakle, krajem nedjelje i ponedjeljka se očekuje pojačan promet prema unutrašnjosti. Posebno prema Sloveniji, na izlasku iz zemlje, te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, također na izlasku iz zemlje.

 

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se pojačan promet kako i priliči ovom dijelu turističke sezone.

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

  • srijeda, 14. kolovoza – 15:00 do 23:00,
  • četvrtak, Velika Gospa 15. kolovoza – 14:00 do 23:00,
  • subota, 17. kolovoza – 04:00 do 14:00,
  • nedjelja, 18. kolovoza – 12:00 do 23:00,

 

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti DC1.

 

SAVJETI

Tko kreće na godišnji odmor ovih dana mora znati da se radi o jednom od najjačih turističkih vikenda i da će zasigurno naići na poneki zastoj i poteškoće u prometu. Hrvatska je, zbog svojeg geografskog položaja, idealna auto destinacija i privlači velik broj turista koji dolaze svojim osobnim vozilima. Iz tog razloga događaju se zagušenja u prometu i nažalost nesreće koje onda dodatno usporavaju i koče vožnju. Zato je potrebno dobro isplanirati svoje putovanje i „ostaviti živce“ kod kuće, opskrbiti se dovoljnom količinom vode, voća i grickalica, a oni koji putuju s djecom i ponekom društvenom igrom kako bi im put protekao u što je moguće ljepšem ugođaju.

Savjet svima onima koji mogu je, da za putovanje na godišnji odmor, odaberu neki od dana usred tjedna. Već godinama HAK upozorava da se pojačan promet, tijekom najjačih vikenda u srpnju i kolovozu, pojavljuje od petka do ponedjeljka.

Tijekom vožnje, pridržavajte se prometnih pravila, održavajte sigurnosni razmak između vozila i umjesto mobitela, koristite pokazivače smjera i uključite RDS ili TA funkciju na vašem radio uređaju kako biste pravovremeno primili bitne informacije o stanju u prometu. Pridržavajte se danih uputa u slučaju izvanrednih situacija u prometu.

 

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i  njemačkom jeziku.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987