Na pola puta do 2030.: Priprema za sigurniju mobilnost u urbanim i ruralnim sredinama

Objavljeno: 11.9.2024.

Prošlog tjedna, od 4. do 5. rujna, održana je konferencija iRAP-a u Bruxellesu pod nazivom "Na pola puta do 2030.: Priprema za sigurniju mobilnost u urbanim i ruralnim sredinama". 


Ovaj događaj okupio je 40 iRAP-ovih partnera iz cijele Europe, uključujući predstavnike upravitelja cesta, Europsku komisiju i organizacije poput Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC), Konferencije europskih upravitelja cesta (CEDR) i predstavnike Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba.


Tijekom dvodnevnog skupa raspravljalo se o napretku u sigurnosti cesta i projektima u Europi i svijetu, uz dijeljenje primjera dobre prakse iz Hrvatske, Moldavije, Estonije, Slovenije, Grčke, Cipra, Albanije, Velike Britanije, Italije, Španjolske, Gruzije, Kazahstana i Slovačke. Predstavljeni su alati i pristupi za poboljšanje cestovne sigurnosti, uključujući novi alat za implementaciju Direktive o upravljanju sigurnošću cestovne infrastrukture (RISM) i aplikaciju YEA! za angažman mladih. Fokus je bio na izazovima cestovne sigurnosti u urbanim i ruralnim sredinama, s naglaskom na zaštitu ranjivih sudionika u prometu poput pješaka i biciklista.


Konferencija je naglasila važnost iRAP metodologije u spašavanju života i sprječavanju ozljeda na cestama širom svijeta.