Predstavljanje Priručnika za edukaciju djece „Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila“

Objavljeno: 25.9.2024.

Zagreb, 25. rujna – U prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu danas je stručnoj i široj javnosti predstavljen Priručnik za edukaciju djece i mladih „Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila“ iz područja prometne preventive. 


Predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić rekao je:

„U HAK-u smo svjesni da se djeci puno toga može dogoditi u prometu – zato desetljećima provodimo akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. Dosad nam je u našim aktivnostima na trgovima i vježbalištima nedostajao praktičan priručnik kojim svim organizatorima i provoditeljima preventivno-edukativnih aktivnosti dajemo oslonac i okvir za osposobljavanje djece i mladih. Time pomažemo njihovom razvoju u sutrašnje odgovorne vozačice i vozače koji se uzajamno poštuju, odgovorni su i brinu o drugima u prometu“.


Ivo Bikić naglasio je kako se potrebe i interesi sudionika u prometu mijenjaju.

„Električni bicikli i električni romobili su sve popularniji i pune su ih ceste, ali prilikom uvođenja novih oblika prijevoza postoje brojni izazovi. Sudionici u prometu nisu uvijek svjesni prometnih pravila ili rizika koji bi mogli dovesti do nesigurnih prometnih situacija ili prometnih nesreća“, rekao je Bikić i dodao: „Vrlo je važno ne zaustaviti razvoj nove mobilnosti iz ranjivosti i straha za sigurnost njihovih korisnika. Veće razlike u vrstama vozila i prijevoznih sredstava na našim cestama ne bi trebale dovesti do većih rizika. Svi moramo raditi na tome da veća raznolikost prometala ne umanji sigurnost na cestama. Ovaj Priručnik korak je u tom smjeru“.


Novi Priručnik je nastao u suradnji s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a temeljem spoznaja iz projekta i programa prometne preventive koje je proveo Autoklub Vinkovci u suradnji s Hrvatskim autoklubom. Namijenjen je osobama koje provode preventivno-edukativne programe djece i mladih na biciklističkim vježbalištima i poligonima kao i svim drugim osobama povezanim s provedbom ove vrste edukacije u vrtićima, školama, tijelima lokalne uprave i samouprave te drugim institucijama, ustanovama, udrugama i autoškolama.


Novi priručnik je predstavio Pomoćnik glavnog tajnika dr. sc. Sinan Alispahić, koji je rekao da ga treba upotrebljavati kao izvor novih spoznaja, iskustava i dobre prakse u provedbi obrazovnih i preventivno-edukativnih programa. 

„Primjenjujući priručnik kao modernu didaktičko-metodičku smjernicu i jedinstvene minimalne standarde edukacije djece biciklista i e-romobilista, na suvremeno izgrađenim i opremljenim vježbalištima doprinosimo kvalitetnijoj i sveobuhvatnijoj edukaciji, a time i povećanju cestovne sigurnosti i prometne kulture kod djece i mladih kao jedne od ranjivih skupina u prometu", rekao je dr. sc. Alispahić. 


Okupljenima se obratio i recezent izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, rekavši kako je promjena ponašanja sudionika cestovnog prometa radi poboljšanja sigurnosti dugoročan proces i dio cjeloživotnog učenja, koji obuhvaća sve dobne skupine i počinje od najranije dobi.

„Priručnik je koristan ne samo jer je namijenjen povećanju cestovne sigurnosti djece i mladih, nego i zato jer se problemskim pristupom obraća odraslima koji su odgovorni za njihovu educiranost. Odrasle osobe, osobito članovi obitelji, učitelji i odgojitelji“, rekao je prof. Šoštarić, „prije svega predstavljaju uzor jer svojim ponašanjem u prometu izravno modeliraju i utječu na navike i prometnu kulturu djece i mladih“. 


Tijekom predstavljanja novog Priručnika nazočnima su predstavljeni i novi simulatori za preventivno-edukativne programe Hrvatskog autokluba – simulator vožnje električnog romobila te simulator distrakcije u vožnji. Njihovim skorašnjim stavljanjem u upotrebu nadopunit će se postojeći i razviti novi preventivno-edukativni programi i unaprijediti proces edukacije te, u konačnici, povećati cestovna sigurnost.
 

Materijale za edukaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://go.hak.hr/bicikli-romobili