Održano savjetovanje „Vozač – odgovornost za štetu i naknada štete“

Objavljeno: 27.9.2024.

U četvrtak 26. rujna 2024. u hotelu Sheraton u Zagrebu s početkom održano je savjetovanje „Vozač – odgovornost za štetu i naknada štete“, u organizaciji Inženjerskog biroa d.d. i Hrvatskog autokluba.


Na savjetovanju su sudionici upoznati s aktualnostima iz područja osiguranja, koje je suočeno sa značajnim izmjenama propisa i novim podzakonskim aktima, čime su izmijenjen rad u ovoj djelatnosti i ishođenje osigurnine. Osim o novim propisima, riječ je bila i o sudskoj praksi te ostalim informacijama važnim za sudionike cestovnog prometa. 


Prvi predavač i moderator savjetovanja bio je prof. dr. sc. Marijan Ćurković koji je prvi održao prezentaciju s temom: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ćurković je između ostalog istaknuo sedam direktiva koje je Hrvatska usvojila kako bi se uskladila s zakonodavstvom EU. Uslijedila je prezentacija članice Upravnog vijeća HANFE Anamarije Staničić s temom Pravilnik HANFE o postupku rješavanja odštetnih zahtjeva oštećenih osoba u prometu. Staničić je u prezentacije predstavila novosti u Pravilniku s kojim se želi olakšati proces za potrošača ali i postići veća učinkovitost u svim segmentima procesa u kojima se potrošač može naći. 


Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr. sc. Sinan Alispahić prezentirao je temu Sigurnost prometa i prometna preventiva, u kojoj je istaknuo sve prometno preventivne akcije HAK-a te istaknuo potrebu za edukacijom svih dobnih skupina građana jer ona donosi rezultate. Voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke Krešimir Mišić prezentirao je Postupak u slučaju prometne nesreće u konkretnim primjerima. Mišić je istaknuo da policija gubi previše vremena na tzv. birokratske poslove i da su tu potrebna nova rješenja. Na kraju je dr. sc. Šime Savić, odvjetnik iz Zagreba, prezentirao Postupak naknade štete pred osigurateljem s gledišta oštećene strane. Savić je detaljno predstavio s čim se susreće potrošač nakon prometne nesreće.