HAK sudjelovao na Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji

Objavljeno: 18.10.2024.

U Osijeku je od 9. do 11. listopada 2024. održana Nacionalna biciklistička konferencija, značajna inicijativa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske pokrenuta 2022. kao pilot aktivnost EU projekta „Danube Cycle Plans“. Konferencija je sudionicima pružila platformu za suradnju na polju poboljšanja biciklističke infrastrukture i promicanju cikloturizma. Tijekom skupa istaknuto je da se ovim prijevoznim sredstvom u Hrvatskoj služi samo 6% sudionika u prometu, što je znatno manje nego u mnogim europskim zemljama. Konferencija je naglasila potrebu ulaganja u biciklističke zahtjeve i integraciju biciklizma u sustave javnog prijevoza kako bi se potaknula održiva mobilnost i rast turizma.

Govornici na Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji bili su stručnjaci iz različitih sektora, primjerice predstavnici lokalnih vlasti i općina, članovi organizacija za zaštitu okoliša i biciklizma, stručnjaci iz nacionalnih ministarstava, akademici sa sveučilišta itd. Raznolikost djelatnih područja govornika dala je vrijedan doprinos uvid u izazove i mogućnosti biciklističke infrastrukture i mobilnosti u Hrvatskoj.

Dr. sc. Sinan Alispahić, Pomoćnik Glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, sudjelovao je s prezentacijom pod nazivom „Odgovori na izazove novih oblika mobilnosti“, koja je istaknuo važnost HAK-ovog priručnika „Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila“ namijenjenog djeci i mladima za sigurnost na cestama. Time su naglašene kontinuirane inicijative HAK-a za podizanje svijesti javnosti i preventivnih mjera u sigurnosti prometa. Priručnik je dio šire HAK-ove strategije stvaranja odgovornih sudionika u prometu.
Više informacija o konferenciji dostupno je ovdje: https://nacionalnabiciklistickakonferencija.com.hr/